Miskolcon és Budapesten értékesítették a kábítószert – letartóztatásukat rendelte el a bíróság

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája május 31-én egy hónapra rendelte el a letartóztatását annak a négy férfinak, akikkel szemben kábítószer-kereskedelem bűntette miatt folyik büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsítottak Budapesten, Miskolcon és több vidéki településen értékesítettek kábítószert, kereskedés és fogyasztás céljából. A gyanúsítottak közül a Budapesten élő férfi rendszeresen ellátta társait különféle kábítószerekkel, melyeket aztán Miskolcról értékesítettek tovább. A gyanúsítottakkal szemben alkalmazott rejtett megfigyelés eredményeként a nyomozó hatóság május 28-án intézkedés alá vonta a négy férfit, majd elfogta. 

A gyanúsítottak által használt lakásokban és gépjárművekben többféle kábítószert foglalt le a nyomozó hatóság, főként amfetamint, marihuánát, kokaint és ecstasy tablettát. Az intézkedés során azonban lefoglalásra került több, mint 15 millió forint és körülbelül 1300 euró készpénz is.  

A gyanúsítottak vonatkozásában kábítószer-kereskedelem miatt indult büntetőeljárás, melyet az egyik férfi jelentős mennyiségű kábítószerre követhetett el. A bűncselekményt a Büntető Törvénykönyv 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni, azonban a jelentős mennyiségre történő elkövetés esetén már 5 évtől 20 évig terjedő vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. A bíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés mértékére figyelemmel a gyanúsítottak vonatkozásában fokozottan fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Tartani kell attól is, hogy a gyanúsítottak szabadon bocsátása esetén a bizonyítási eszközök megsemmisítésével veszélyeztetnék az eljárás lefolytatását, illetve újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el. Mindezek alapján a járásbíróság enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására nem látott lehetőséget, így június 30-ig elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását. 

A bíróság végzése ellen két gyanúsított és valamennyi védő fellebbezést jelentett be.                     

Miskolc, 2020. június 1.