Törött sörösüveggel kényszerítette a sértettet értékei átadására – a bíróság letartóztatta

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája június 5-én egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akivel szemben rablás bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2020. június 1-én a kora esti órákban Onga településen észrevette a kerékpárjával egyedül közlekedő kiskorú sértettet, akit megszólított, tőle értékeit követelte. A sértett a nála lévő tárgyakat nem adta át, ezért a gyanúsított egy törött sörösüveggel a sértett irányába mozdult, ütő mozdulatokat tett felé, miközben továbbra is követelte a sértett dolgait. A fenyegetéstől megrémült sértettől egy kerékpárpumpát és egy mobiltelefont vett el, 17.000-forint értékben, majd elhagyta a helyszínt. A gyanúsított a cselekményt követően megszökött, ezért vele szemben elfogató parancsot bocsátottak ki, majd néhány nap elteltével önként jelentkezett a rendőrségen.

A gyanúsítottal szemben felfegyverkezve elkövetett rablás miatt indult eljárás, a cselekményt a Büntető Törvénykönyv 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. A bíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés mértékére figyelemmel fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Tartani kell attól is, hogy a gyanúsított szabadon bocsátása esetén a bizonyítékok elrejtésével veszélyeztetné az eljárás eredményességét, vagy újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. Mindezek alapján a járásbíróság enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására nem látott lehetőséget, így július 5-ig elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A végzéssel szemben a gyanúsított és a védője fellebbezést jelentett be.

Miskolc, 2020. június 8.