Helyre nem állítható károsodást okozott a gumiabroncsok égetésével a vádlott

A Tiszaújvárosi Járásbíróság környezetkárosítás miatt felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki azzal a férfival szemben, aki gumiabroncsok égetésével mintegy 135 kg veszélyes anyagot juttatott a levegőbe.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2017-ben elvállalta egy tiszaújvárosi külterületi ingatlan fakitermelést követő megtisztítását. A férfi a területről gallyakat, faleveleket gyűjtött össze, majd meggyújtotta azokat. Az égés gyorsítása érdekében 15 darab gumiabroncsot is a tűzbe dobott. A gumiabroncsok égése során számos veszélyes légszennyező anyag, többek között dioxinok, hidrogén-klorid, benzol, szén-monoxid , valamint fémek: arzén, kadmium, nikkel, cink, higany, króm, és vanádium kerültek a légtérbe, melyek a közelben tartózkodókra egészségügyi veszélyt jelenthetnek.

A vádlott cselekményével összefüggésben keletkezett légszennyezettség emberi beavatkozás általi helyreállítására nem volt lehetőség.

A járásbíróság a vádlottal szemben helyre nem állítható károsodást eredményező környezetkárosítás miatt 1 év 8 hónap szabadságvesztést szabott ki, a büntetés végrehajtását 3 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság döntését az érintettek tudomásul vették, az jogerőre emelkedett.

Miskolc, 2020. június 10.