Az autóbuszvezető akadályozta meg az idős sértett kirablását – a bíróság a gyanúsított letartóztatását rendelte el

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit a buszvezető ébersége akadályozott meg az idős sértett kirablásában.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2020. június 5-én délelőtt Miskolcon a Fürdő utcai Szinva hídon sétált, amikor észrevette a járóbottal egyedül közlekedő sértettet. A gyanúsított a nőhöz lépett és a vállán lévő táska pántját megragadta, így próbálta meg értékeit elvenni tőle. Az asszony nem engedte el a táska szíját, ezért a gyanúsított olyan erővel kezdte rángatni, hogy a sértett a járdáról az úttestre került, majd újra a járdára, de a táskáját nem engedte el. A dulakodásra felfigyelt az éppen arra haladó Miskolci Városi Közlekedési  Zrt. 21. számú autóbuszának vezetője, aki a járművet megállította, kiszállt és az idős sértett segítségére sietett. A gyanúsítottat ellökte, a sértettet pedig felsegítette a buszra. A gyanúsított a helyszínről távozott, azonban cselekményét az autóbusz fedélzeti kamerája rögzítette.

A gyanúsítottal szemben bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás miatt indult eljárás. A cselekményt a Büntető Törvénykönyv 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. A bíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés mértékére figyelemmel fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Tartani kell attól is, hogy a gyanúsított szabadon bocsátása esetén a bizonyítékok elrejtésével veszélyeztetné az eljárás eredményességét, vagy újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. Mindezek alapján a járásbíróság enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására nem látott lehetőséget, így július 14-ig elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

Miskolc, 2020. június 14.