Figyelmetlenül és túl gyorsan előzött a sofőr – ítéletet hirdetett a bíróság a 27-es főúton történt halálos baleset ügyében

A Kazincbarcikai Járásbíróság a mai napon hirdetett ítéletet a 2017 nyarán, Szalonna és Szendrőlád közötti útszakaszon történt halálos közlekedési baleset ügyében.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2017. július 31-én, a kora délutáni órákban a 27-es főúton haladtak Szendrőlád irányába. Az I. rendű vádlott a megengedett 90 km/h-s sebességet átlépve 120 km/h-s sebességgel közlekedett négy utasával, míg előtte hajtott körülbelül 45 km/h-s sebességgel a II. rendű vádlott egy kistehergépkocsival.

Ugyanezen időpontban a vádlottak gépjárműve előtt haladt egy teherautó is, melynek sebességét túl lassúnak találták, így mindketten meg akarták előzni. Miután a II. rendű vádlott utolérte a teherautót, a visszapillantó tükör segítségével úgy ítélte meg, hogy biztonságosan meg tudja előzni, így irányjelző használata mellett felgyorsította járműve sebességét és belekezdett az előzési manőverbe.

Ennek pillanatába érte utol a túl nagy sebességgel érkező és szintén előzésben lévő I. rendű vádlott. A II. rendű vádlott – hogy kitérjen a kistehergépkocsi elől - azonnal visszahúzódott a menetirány szerinti sávjába. Az I. rendű vádlott azonban már nem tudta megállítani a járművét, így az ütközés elkerülése érdekében hirtelen balra kormányzott. Az autó az útpadkának ütközve lesodródott az útról és a tetejére borulva került nyugalmi helyzetbe.

Az I. rendű vádlott egyik utasa olyan súlyos – többek között csigolya – sérüléseket szenvedett a baleset következtében, hogy a későbbiekben a kórházban elhalálozott. 

A bíróság az I. rendű vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának elkövetése miatt mondta ki bűnösnek, melyért - végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett - 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte, továbbá 2 év 4 hónap időtartamra eltiltotta a közúti járművezetéstől is. A II. rendű vádlottat a bíróság felmentette, figyelemmel arra, hogy vonatkozásában nem volt megállapítható a közlekedési szabályok megszegése.

A bíróság ítéletét a vádlottak és védőik tudomásul vették, azonban az ügyész 3 nap nyilatkozattételi időt tartott fenn.

Miskolc, 2020. július 8.