Szerelemféltésből akarta rágyújtani a házat a családra fegyházbüntetésre ítélték

A Miskolci Törvényszék október 1-én hozott ítéletet annak a férfinak a büntetőügyében, aki előbb megpróbálta  felgyújtani  a sértettek házát,  majd  macsétával  támadt  a  családra  Mezőcsáton.

A bíróság által megállapított tények szerint a vádlottat érzelmi kapcsolat fűzte a sértetthez, azonban a kapcsolatuk idővel megromlott, így a sértett a családjához visszaköltözött.  A vádlott ebbe nem nyugodott bele, többször életveszélyesen megfenyegette a nőt és a családtagjait is. 2017. június 2-án délután telefonon azzal fenyegetőzött, hogy „rátok gyújtom a házat, be lesz locsolva a házatok benzinnel, meg fogtok halni”. A család komolyan vette a vádlott fenyegetését, ezért többen összegyűltek a házban, késő estig ébren maradtak, félve attól, hogy a vádlott beváltja ígéretét.

Eközben a vádlott egy műanyag palackba motorbenzint töltött, abba egy textil darabot helyezett és a gyújtószerkezettel, valamint fél méteres pengehosszúságú macsétával sértett nő lakásához ment. A vádlott ismerte az ingatlan beosztását, tudta, hogy a sértett férjével és 7 gyermekével, köztük két kiskorúval, valamint három nagykorú gyermekük családjával lakik együtt, tehát a lakásban 12 év alatti gyermekek is tartózkodnak. A vádlott a sértett által használt szoba ablaka előtt megállt, az ablakon lévő szúnyoghálót felhasította, majd az időközben meggyújtott benzines palackot a szobába bedobta. A helységben több berendezési tárgy is lángra kapott, de a tűz terjedését sikerült megakadályozni. Közben a vádlott a macsétával az egyik sértettre támadt, megvágta annak kezét, azonban a családtagok közbelépésére a vádlott elmenekült a helyszínről.

A bíróság aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét betöltött személy, részben a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, magánlaksértés és rongálás miatt 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat.  A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott lényegében beismerte tettét, a cselekmény kísérleti szakban maradt. Súlyosító körülmény volt, hogy a férfi már korábban is volt büntetve.

A bíróság a vádlott letartóztatását továbbra is fenntartotta.

A bíróság ítélete ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, míg az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Miskolc, 2020. október 2.