Féltékenységből dobhatta testvérét az emésztőgödörbe a gyanúsított

Féltékenységből dobhatta testvérét az emésztőgödörbe az a fiatalkorú gyanúsított, akinek a mai napon letartóztatását rendelte el a Miskolci Járásbíróság.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított családjával egy Szerencs közeli településen élt együtt. A néhai sértett és a fiatalkorú gyanúsított féltestvérek voltak, azonban a gyanúsított érzelmi okok miatt féltékeny volt öccsére. 2019. áprilisában a gyanúsított szülői felügyelet nélkül a családi ház udvarán játszott kiskorú testvéreivel és unokatestvéreivel, köztük a   hároméves sértettel. Játék közben a gyanúsított az udvari szennyvízakna fedelét levette, majd a sértett kezét, lábát megfogta és bedobta a gyermeket a derítőbe.  A gyanúsított anélkül, hogy bárkinek szólt volna tettéről, lezárta az emésztőgödör tetejét és bement a lakásba. A kiskorú sértett holttestét több óra elteltével a szennyvízaknában találták meg.  Halálát fulladás okozta.

A fiatalkorú gyanúsítottal szemben különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés miatt indult eljárás. A tizennegyedik életévét be nem töltött gyanúsított négy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Mivel a fiatalkorú lakóhelyéről ismeretlen helyre távozott, ezért tartani kell attól, hogy a jövőben a hatóságok elől megszökne, elrejtőzne. Az is feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítás eredményességét, vagy újabb bűncselekményt követne el. Mindezek miatt a bíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását.

A bíróság döntését az ügyész, a gyanúsított és a védő is elfogadta, a végzés végleges.

Miskolc, 2020. október 22.