Bozótvágó késsel támadtak az intézkedő rendőrökre Encsen

Az Encsi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében hozott ítéletet annak a vádlott férfinak és nőnek a büntetőügyében, akik az intézkedő rendőrökre támadtak Encsen.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2021. április 4-én éjjel a rendőrök bejelentés alapján mentek a vádlottak házához. Amikor a bejárathoz közelítettek, megjelent az udvaron egy férfi, aki önkárosítással és családtagjai bántalmazásával fenyegetőzött. A rendőrök intézkedtek a férfival szemben, megbilincselésébe kezdtek, amikor kijött a házból a férfi édesanyja, a vádlott nő és felszólította a rendőröket, hogy engedjék el a fiát, mert egyébként bajuk lesz. Később a nő az egyik járőr ruházatát is megragadta és azt rángatva próbálta távol tartani őt az intézkedés alatt álló fiától.  Időközben kijött a házból a vádlott férfi is, aki egy 65 cm hosszúságú bozótvágó késsel a kezében követelte a megbilincselt férfi elengedését, miközben megöléssel, lefejezéssel fenyegette a rendőröket. Az intézkedő járőrök egyike elővette a szolgálati fegyverét és felszólította a vádlott férfit, hogy dobja el a kést, mire a férfi a macsétát bevitte a házba. Az eseményeknek a helyszínre érkező rendőri erősítés vetett véget, az intézkedő rendőröknek sérülése nem keletkezett. 

A bíróság a vádlottakat hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt mondta ki bűnösnek. A férfit 2 év 6 hónap szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra, a nőt 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte.  A büntetés végrehajtását a nő esetében 3 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet a nő esetében jogerős, a férfi a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

A bíróság elrendelte a férfi letartóztatását. A bíróság döntésének szóbeli indokolása szerint tartani kell attól, hogy szabadlábra kerülése esetén újabb bűncselekményt követne el.

Miskolc, 2021. április 7.