Büntetővégzés természetkárosítás miatt

A Sátoraljaújhelyi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést szabott ki azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik ciprusmohát gyűjtöttek Erdőhorváti különleges madárvédelmi területén.

A bíróság által megállapított tények szerint a vádlottak tavaly augusztusban a Natura 2000 hálózathoz tartozó különleges madárvédelmi területnek minősülő Erdőhorváti erdőrészre mentek mohát gyűjteni. Az engedély nélkül leszedett, mintegy 250 kilogramm ciprusmohát zsákokba, majd tehergépkocsira rakták és elhagyták az erdőt.  A ciprusmoha leszedésével a Natura 2000 különleges természet-megőrzési területet jelentős mértékben megváltoztatták, továbbá 515.000.-forint kárt okoztak az Északerdő Zrt. sértettnek.

A bíróság természetkárosítás és lopás bűntette miatt az egyik vádlottal szemben 1 év szabadságvesztést, a másik - büntetlen előéletű - vádlott esetében 150.000.- forint pénzbüntetést szabott ki, a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Enyhítő körülmény volt, hogy a vádlottak a bűncselekmények elkövetését beismerték.

A büntetővégzés jogerős.

Miskolc, 2021. május 4.