Bántalmazta, fenyegette zárkatársait a vádlott - a bíróság szabadságvesztésre ítélte

Jogerős ítéletet hozott a Miskolci Törvényszék a rablás és kényszerítés bűntette miatt indult büntetőügyben.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tények szerint a vádlott 2017-ben egy miskolci büntetés-végrehajtási intézetben elzárás büntetését töltötte. Kihasználva a fizikai erőfölényét és a zárkában kialakult alá-fölérendeltségi viszonyban betöltött helyét, több fogvatartott társát bántalmazta, fenyegette. Ilyen módon szerezte meg a sértettek különféle használati tárgyait: ruhákat, élelmiszereket, tisztálkodási szereket, dohányt, kávét vett el tőlük. Olyan eset is előfordult, hogy a vádlott verekedésre, megalázó feladatok teljesítésére kényszerítette zárkatársait. Amikor az egyik sértett nem akarta teljesíteni a vádlott által meghatározottakat, megütötte, megrúgta őt, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozva ezzel.

A Miskolci Járásbíróság a vádlottat rablás és kényszerítés bűntette miatt 7 év szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott tagadta bűnösségét, az ítélettel szemben felmentése érdekében fellebbezett.

A Miskolci Törvényszék a 2021. június 10-én megtartott ülésen az elsőfokú bíróság által megállapított tényeket megalapozottnak ítélte, a kiszabott büntetést helyesnek, a vádlott által elkövetett cselekménnyel arányban állónak találta, ezért azt helybenhagyta.

Az ítélet jogerős.

Miskolc, 2021. június 10.