Letartóztatta a bíróság az emberkereskedelemmel gyanúsított férfit

A Miskolci Járásbíróság 2021. július 15-én letartóztatását rendelte el az emberkereskedelem elkövetésével gyanúsított sátoraljaújhelyi férfinak.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2015-től éveken keresztül, több alkalommal kiszolgáltatott helyzetben lévő nőket vitt Berlinbe, ahol egy hotelből rendszeresen prostitúciós útszakaszra szállította őket. A prostituáltként ott dolgozó sértetteknek a tevékenységből származó keresetük egy részét át kellett adniuk a gyanúsítottnak, aki az ilyen jellegű szolgáltatásokról és azok árairól a sértetteket kioktatta, valamint tevékenységükről beszámoltatta őket.

A gyanúsítottal szemben üzletszerűen, kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt indult eljárás, mely cselekmény a gyanúsított esetében akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlya, a huzamosabb időn keresztül történő elkövetés, a kiszabható büntetés mértéke, valamint külföldi kapcsolatai miatt tartani kell a gyanúsított szökésétől, elrejtőzésétől. Feltehető továbbá az is, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a sértettek, tanúk, gyanúsított-társak befolyásolásával veszélyeztetné az eljárás eredményességét, vagy újabb bűncselekményt követne el. Mindezek okán a bíróság a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. augusztus 15-ig elrendelte.

A végzéssel szemben a gyanúsított és védője fellebbezett.

Miskolc, 2021. július 16.