Letartóztatásban a kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított olasz kamionsofőr

A Miskolci Járásbíróság a mai napon elrendelte annak az olasz állampolgárságú férfinak a letartóztatását, akivel szemben kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított olasz rendszámú tehergépkocsival közlekedett 2021. július 20-án a reggeli órákban Tiszaújvárosban, amikor rendőri intézkedés alá vonták. Ruházatának átvizsgálásakor, majd miskolci tartózkodási helyének átkutatásakor összesen több, mint 80 gramm alufóliába, illetve simítózáras tasakba csomagolt növényi törmeléket és növényi eredetű anyagot, továbbá 2 csomag fehér színű kristályos anyagot találtak és foglaltak le. A gyanúsított vonatkozásában a kábítószergyorsteszt pozitivitást mutatott. A nyomozóhatóság a kamionban mérleget és neveket tartalmazó listát talált.

Megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a kábítószert kereskedési céllal tartotta magánál: cselekménye kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének minősülhet, amelynek büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés. Ennek mértékére, a férfi ideiglenes magyarországi munkavégzésére és külföldi állampolgárságára figyelemmel tartani kell attól, hogy a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna. Arra is következtetni lehet, hogy a még fel nem derített vevői kör tagjait befolyásolná, ezzel a bizonyítást megnehezítené. Megalapozottan feltehető továbbá, hogy részben megélhetési célból, illetve saját fogyasztása érdekében a bűncselekmény elkövetését tovább folytatná. Mindezen okokból a bíróság 2021. augusztus 22. napjáig elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A végzéssel szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így az nem végleges.

Miskolc, 2021. július 22.