Letartóztatásban az ózdi rablás gyanúsítottja, aki gázspray-vel fújta le a sértettet

Az Ózdi Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki Ózd-Szentsimonban egy idős nő házába betörve készpénzt vett magához.

A gyanú szerint a férfi 2021. szeptember 8-án este lopási szándékkal ment be a sértett ingatlanába és pénz után kutatott. A nő azonban felébredt a zajra és kérdőre vonta a gyanúsítottat, aki válaszul gázspray-vel a szemébe fújt és egyszer fejen ütötte. A férfi 1 millió forintot és mintegy 6 ezer eurót talált, az elkövetésben viszont megzavarta a sértett fia, aki édesanyja segélyhívására érkezett a házhoz. A gyanúsított az ablakon át távozott és az ingatlan közelében lévő bokros területen bújt el, ahol a rendőrök elfogták.

Cselekménye alkalmas lehet a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének megállapítására, amely 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A büntetés lehetséges tartamára és a gyanúsított külföldi állampolgárságára, valamint arra tekintettel, hogy életvitelszerűen nem Magyarországon él és dolgozik, megalapozottan feltehető, hogy a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna. Mivel a gyanúsított volt hozzátartozójának és egykori lakókörnyezetében élő személyeknek a tanúkénti kihallgatására van szükség, tartani kell attól is, hogy a férfi veszélyeztetné a bizonyítást.

Mindezen okokból a bíróság 2021. október 10. napjáig elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A döntéssel szemben a gyanúsított fellebbezett, így az nem végleges.

Miskolc, 2021. szeptember 10.