Ítélet a bükkábrányi halálos közúti baleset ügyében

A Mezőkövesdi Járásbíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte azt a vádlottat, aki a 3. számú főút egyik kereszteződésében gondatlanságból egy ember halálát okozta.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019 szeptemberében Bükkábrány külterületén a munkáltatója tulajdonában álló, leengedett mellső tolólappal ellátott lassú járművel közlekedett a 3. számú főútvonal irányába, majd a  főútra teljes terjedelmével behaladt és nem adta meg az elsőbbséget a tőle balról, Miskolc irányából, a megengedettnél nagyobb sebességgel érkező motorkerékpárosnak, aki ennek következtében a lassú jármű bal oldalának ütközve a helyszínen életét vesztette.

A bíróság közúti baleset okozásának vétsége miatt a vádlottat 1 év 3 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, kifogástalan közlekedési előéletét, továbbá a sértetti közrehatást. Súlyosító körülményként vette figyelembe a vádlott általi többszörös KRESZ-szabályszegést, valamint azt, hogy a gondatlanság súlyosabb formája valósult meg.

Az ítélet nem jogerős, a fellebbezési nyilatkozatok megtételére az ügyész, a vádlott és védője is 3 munkanapot tartottak fenn.

Miskolc, 2021. október 6.