Egy hónappal a bűncselekmény elkövetése után hozott ítéletet a bíróság a Geleji pihenőnél elfogott embercsempészek ügyében

A Mezőkövesdi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében döntött a két román férfi büntetőjogi felelősségéről.

A bíróság által megállapított tények szerint két férfi 2021. szeptember 7. napján egy Mercedes Sprinter típusú tehergépkocsi rakterében 14 külföldi, hazánkban illegálisan tartózkodó személyt szállított át Magyarországon a szerb-román-magyar határtól indulva Budapest irányába haladva.

Fenti napon a késő esti órákban az említett gépjárművel szemben rendőri intézkedésre került sor az M3-as autópálya Geleji pihenőhelyénél. Ennek során a jármű vezetője hátramenetet végzett és szándékosan a rendőrautónak ütközött, majd megpróbált elhajtani a helyszínről. A sofőr és társa azonban elfogásra került, továbbá a raktérben szállított személyeket is fellelte a rendőrség.

A fenti cselekmény miatt a bíróság a két vádlottat társtettesként elkövetett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 3 év szabadságvesztésre és 6 év Magyarország területéről való kiutasításra ítélte. A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak büntetlen előéletét és megbánó magatartását, súlyosító körülményként esett latba a társtettesi elkövetés és a bűncselekmény elszaporodottsága.

A döntéssel szemben a két vádlott és védőik fellebbezést jelentettek be. A bíróság a vádlottak letartóztatását a másodfokú bíróság határozatának kihirdetésééig fenntartotta, mely ellen a vádlottak és védőik szintén jogorvoslattal éltek. Ekként az ítélet nem jogerős, a kényszerintézkedés meghosszabbításáról szóló végzés pedig nem végleges.

Miskolc, 2021. október 8.