Letartóztatásban a putnoki emberölés gyanúsítottja

A Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akivel szemben emberölés bűntettének gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló adatok szerint a néhai sértett férfi és a gyanúsított között korábban már többször alakult ki féltékenység miatti konfliktus, mivel hölgyismerősük mindkettőjükkel viszonyt folytatott. A gyanúsított 2021. november 27-én 22 óra tájban ittas állapotban megjelent a sértett lakásánál és az ajtón dörömbölve barátnőjét kereste. Az ingatlanba bejutva előbb megütötte a nőt, majd a férfit kezdte ütlegelni, többször megrúgta, majd egy késsel bántalmazta. A sértett belehalt sérüléseibe.

A férfi cselekménye – bűnössége esetén – alkalmas lehet emberölés bűntettének megállapítására, amely miatt akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető, hogy a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény miatt indult büntetőeljárásban a kiszabható szankció mértékére és az eddig feltárt személyi körülményekre is tekintettel a terhelt megszökne, elrejtőzne. Mivel a tanúk baráti, ismerősi viszonyban állnak, így tartani kell attól is, hogy a gyanúsított ezen személyek befolyásolásával a bizonyítást veszélyeztetné, így különösen a barátnőjét jogellenesen befolyásolná, megfélemlítené. A bíróság a döntéshozatal során arra is figyelemmel volt, hogy reális annak lehetősége, hogy a férfi a tanúk sérelmére újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el. Mindezekre tekintettel 2022. január 1. napjáig elrendelte a letartóztatását.

A végzéssel szemben a terhelt és védője fellebbezést jelentett be, így az nem végleges.

Miskolc, 2021. december 1.