Elítélte a bíróság a rendőrökre bajonettel támadó férfit

A Miskolci Törvényszék ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki 2021. december 14-én a vele szemben intézkedő rendőrökre támadt.

A megállapított tényállás szerint a hatóság tagjai előállítás céljából intézkedni kívántak a vádlottal szemben, ezért a hajnali órákban megjelentek a férfi lakóhelyén és felszólították, hogy menjen ki, vesse alá magát a rendőri intézkedésnek. A vádlott a felszólításoknak nem tett eleget, a szobájában eltorlaszolta magát, majd az ablakon keresztül próbált menekülni, azonban meglátva az udvaron álló rendőröket, elállt ettől a szándékától. A rendőrök a szoba eltorlaszolt ajtaját befeszítve jutottak be a helyiségbe, ahol szemben találták magukat a vádlottal, aki egy 40 cm hosszúságú, 25 cm pengehosszúságú, jó heggyel rendelkező bajonettel támadt két ízben az egyik rendőrre. A sértett az első szúró mozdulat elől ki tudott térni, illetve társai el tudták hárítani a második támadást, a bajonett hegye azonban a rendőr mellkasától mindössze néhány centiméterre állt meg. Ezt követően a rendőrök testi kényszert alkalmaztak a vádlottal szemben, megbilincselték, majd előállították.

A törvényszék a vádlottat hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 3 év 6 hónap szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, kizárva őt a feltételes szabadság kedvezményéből. Enyhítő körülményként esett latba az, hogy a bűncselekmény elkövetését a férfi ténybelileg beismerte, illetve bocsánatot kért a rendőröktől.

Az ítéletet a vádlott tudomásul vette, védője azonban elsődlegesen eltérő jogi minősítés, másodlagosan enyhítés érdekében fellebbezett, míg az ügyész három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. A büntetőeljárás a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Miskolc, 2022. május 9.