Letartóztatásban a fakaróval támadó fiatalkorú

A Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a fiatalkorúnak a letartóztatását, akivel szemben felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt indult eljárás.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2022. július 2-án a késő esti órákban Miskolc-Lyukóbánya egyik útszakaszán előzetes szóváltást követően egy fakaróval homlokon ütötte a sértettet, aminek hatására ő a földre esett. Ezt követően a terhelt a fekvő férfi nadrágzsebéből kivette annak pénztárcáját, magához vett 1.000 Ft készpénzt, majd amikor a sértett futva menekülni próbált, a fiatalkorú - utolérve a férfit - a cipői átadására szólította fel. A követelésnek a sértett engedett, ezt követően a gyanúsított újabb ütést mért áldozata homlokára a karóval, majd elhagyta a helyszínt.  

A terhelt cselekménye alkalmas lehet felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének megállapítására, amely fiatalkorú gyanúsítottal szemben akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A bíróság álláspontja szerint a kiszabható szankció mértéke miatt a gyanúsított esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, amelyet személyi körülményei sem ellensúlyoznak. Tekintettel arra, hogy a tanúk többsége a terhelt lakóhelyén él, indokolt letartóztatása a bizonyítás sikerének biztosítása érdekében is. Megalapozottan feltehető továbbá, hogy a fiatalkorú szabadlábon maradása esetén újabb bűncselekményt követne el, ezért a bíróság 2022. augusztus 4. napjáig elrendelte a letartóztatását.

A terhelt és védője, továbbá a törvényes képviselő fellebbezése folytán a végzés nem végleges.

Miskolc, 2022. július 5.