Rendőröket szidalmazott és bántalmazott - elítélte a bíróság

A Tiszaújvárosi Járásbíróság ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2021. november 2-án a vádlott édesanyja rendőri segítséget kért, mert lánya ittasan és zavartan viselkedett sajószögedi otthonukban. A kiérkező rendőrök értesítették a mentőszolgálatot, amely hírre a vádlott ingerült lett és trágár hangnemben szidalmazni kezdte a jelen lévő hivatalos személyeket, mellyel a mentők kiérkezését követően sem hagyott fel.

Egy másik alkalommal, 2022. március 8-án a vádlott előállításra került a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányságra szabálysértési eljárás lefolytatása céljából. A tényállás ismertetése közben a terhelt nő szidalmazni kezdte az őt meghallgató rendőrt, majd a hatóság egy másik jelenlévő tagjának kezére ráfogott és abba körmeit belemélyesztette, továbbá az intézkedő személyt több alkalommal meg is rúgta. A vádlott megpróbálta a sértettet megharapni, de annak vastag ruházata miatt sérülést nem okozott számára.

A bíróság a vádlottat hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, testi sértés és becsületsértés vétségében mondta ki bűnösnek és 3 év szabadságvesztésre, valamint 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Enyhítő körülményként értékelte a vádlott tárgyaláson tett, váddal egyező beismerő vallomását és megbánó magatartását. Súlyosító körülményként esett ugyanakkor latba a terhelt önhibából eredő ittas állapota, a becsületsértés vonatkozásában a hasonló jellegű cselekmények elszaporodottsága, illetve az, hogy a nő büntetőeljárások hatálya alatt követett el újabb bűncselekményt.   

Az ítélet nem jogerős.

Miskolc, 2023. január 24.