Enyhítette a törvényszék annak a férfinak a büntetését, aki italozást követően fenyegető kijelentéseket tett a vele szemben intézkedő rendőrök felé

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa a 2023. március 9-én meghozott és kihirdetett ítéletével enyhítette annak a vádlottnak a büntetését, aki 2022. június 18-án délben egy csernelyi presszóban italozott, majd erősen ittas állapotban zaklatta, provokálta a többi vendéget, ezért a pultos a továbbiakban nem szolgálta ki és megkérte, hogy menjen haza. E kérésnek a vádlott nem tett eleget, ezért a pultos értesítette a rendőrséget. A helyszínre érkező és intézkedni kívánó hivatalos személyeket a terhelt többszöri felhívásra követte a parkolóba és az intézkedésnek magát alávetve átadta személyi igazolványát. A férfi már ekkor is instabil volt ittassága miatt és többször közelebb lépett az intézkedő rendőrökhöz, akik a biztonsági távolság megtartása érdekében hátrébb húzódtak. Amikor távozásra szólították fel a terheltet, a férfi viselkedése megváltozott, agresszívvá és ellenségessé vált, a rendőrök felé fenyegető kijelentéseket tett, azonban az intézkedés további menetében erőszakos magatartást nem tanúsított, előállításának tényét tudomásul vette.  

Az elsőfokon eljárt Ózdi Járásbíróság a férfit hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt 2 év 6 hónap szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A másodfokú bíróságként eljáró Miskolci Törvényszék pontosította és kiegészítette az elsőfokú ítéletben foglalt tényállást, amely alapján úgy ítélte meg, hogy a cselekmény tényleges tárgyi súlyával nem áll arányban a kiszabott szabadságvesztés tartama, ekként a szabadságvesztés büntetését – a közügyektől eltiltás mellékbüntetés egyidejű mellőzésével – 2 évre enyhítette és annak végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet jogerős.

Miskolc, 2023. március 13.