Halálos közúti baleset a 37-es főúton

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 5., szerda 13.00
Ügy tárgya: 
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Tárgyalás helyszíne: 
Miskolc, Dózsa Gy. u. 4.
Tárgyaló: 
I./118.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Ítélethirdetés várható a Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa előtt, a 37-es számú főúton 2015. júniusában bekövetkezett halálos közúti baleset miatt folyamatban lévő büntetőügyben.

Az elsőfokú ítélet lényege szerint a vádlott 2015. júniusában permetezni indult a munkáltató tulajdonában álló Goldoni Star 70 típusú traktorral és a hozzá kapcsolt tartályos permetezőgéppel Olaszliszka – Haraszt és Sárospatak-Darnó dűlőbe. A munkát az Olaszliszka – Haraszt területen kezdte meg, majd a teljes esti sötétedés beállta után a Sárospatak-Darnó dűlőbe indult, azt a 37-es számú főúton közelítette meg. A vádlott Miskolc irányából Sárospatak irányába a főút jobb oldali forgalmi sávjában folyamatosan haladt, figyelmen kívül hagyva az útszakaszon többször megismételt „lassú járművel behajtani tilos” közlekedési tábla utasítását. Az általa vezetett lassú járművel az éjszakai közvilágítás nélküli főútvonalon úgy közlekedett, hogy a permetezőgép kitakarta a traktor világítóberendezését, a vádlott a járművön túlnyúló rakományt semmilyen jelzéssel – zászló, fényvisszaverő, stb. - nem látta el.

A vádlottal azonos időpontban a 37. számú főút 58 km 900 m szelvényében Miskolc irányából Sárospatak irányába közlekedett a sértett az Opel Kadett típusú gépkocsijával, melynek jobb oldali első ülésén ismerőse utazott. A sértett későn, a ténylegesen engedélyezett haladási sebesség (90 km/h) féktávolságán belül ismerte fel az előtte haladó és a vádlott által vezetett járművet. A sértett fékezett, enyhén balra kormányzott, azonban az ütközést nem tudta elkerülni, a gépkocsi jobb elejével a permetezőgép bal oldalának ütközött, melynek következtében a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba sodródott és ott keresztbe fordult.

A sértett által vezetett gépkocsi a Sátoraljaújhely irányából Miskolc felé közlekedő tehergépkocsiból és pótkocsiból álló járműszerelvény elé került és a tehergépkocsi elejével ütközött. A személygépkocsi az ütközés után azonnal kigyulladt és teljesen kiégett. A sértett és utasa testfelületének 95 % - án III. és IV. fokú égési sérülést szenvedett el, mely miatt mindketten a helyszínen életüket vesztették.

A Sátoraljaújhelyi Járásbíróság megállapította, hogy a vádlott a rá vonatkozó KRESZ szabályokat megszegte, a balesethez vezető okfolyamatot ő indította el, mivel jogszabályi tiltás ellenére és nem kellően világítva vett részt a forgalomban.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 2 év szabadságvesztésre, 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként vette figyelembe a vádlott tudatos szabályszegő magatartását és azt a tényt, hogy a bűncselekmény két ember halálát okozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: