Határozathirdetés a hajdúböszörményi rablássorozat ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 13., péntek 10.00
Ügy tárgya: 
Rablás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Miskolc, Dózsa Gy. u. 4.
Tárgyaló: 
I./122.sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Másodfokú eljárásban hirdet ítéletet a Miskolci Törvényszék, rablás bűntette miatt indult büntetőügyben.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás szerint az I. és a III. r. vádlottak 2012. évben bűncselekmények közös elkövetésében állapodtak meg, a III. r. vádlott vállalta, hogy szerez olyan címeket, ahová érdemes bemenni. Megállapodásuknak megfelelően 2012. április és 2013. január hónapok között hat alkalommal valósítottak meg közösen bűncselekményeket, elsősorban idős sértettek sérelmére Hajdúböszörmény településen. A sértettekre éjszaka, maszkban törtek rá és különböző értékeket: pénzt, műszaki cikkeket, ékszereket, vettek el tőlük.

Az egyik esetben, akkor mentek be a sértett házába, amikor a sértett nem volt otthon. A cselekmény napján éjfél körül az I. és a II. r. vádlottak fekete ruhában, maszkban, kesztyűben, fegyverrel felszerelve berúgták a ház ajtaját. A házban nyolcan tartózkodtak – köztük négy gyermek, valamennyien aludtak. Mindenki felébredt, a gyerekek sírni kezdtek. A vádlottak pénzt követeltek, az I. r. vádlott rájuk szegezte a pisztolyt és többször fenyegette őket, hogy “szétlövi a fejüket”. Mindenkit egy szobába tereltek, a II. r. vádlott értékek után kutatott. A vádlottak 3 millió 260 ezer forinttal és egy mobiltelefonnal távoztak.

2012 júliusában egy idős férfira törtek rá, mert azt gondolták, hogy több millió forintot és arany tárgyakat tart otthon. Maszkban és kesztyűben rátörtek, egy sállal hátra kötözték a kezeit, betömték a száját, fejére törölközőt tettek, miközben késsel fenyegették. A vádlottak a sértett BMW típusú autóját ás 145 ezer forint készpénzt, ékszert vittek magukkal; 3,3 millió forint kárt okoztak.

A további esetben a vádlottak az idős sértettől fenyegető fellépésük eredményeként a párna alá rejtett 20 ezer forintot, máskor 800 ezer forint értékben ékszereket, műszaki cikkeket raboltak.

A bűncselekményeket a vádlottak társtettesként, bűnsegédként vagy felbujtóként követték el.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat szabadságvesztés és közügyektől eltiltás büntetésre ítélte. Hat vádlottat 6 és 12 év közötti fegyházbüntetésre, egy vádlottat 4 és fél év börtönbüntetésre, egy vádlottat a bíróság bizonyítottság hiányában felmentett a vád alól. A Hajdúböszörményi Járásbíróság ítélete értelmében a vádlottaknak a sértettek számára csaknem 5 millió forint kártérítést is meg kell fizetniük.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosítás végett, a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: