Kivilágítatlanul az úton hagyta gépjárművét

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 30., hétfő 08.00
Ügy tárgya: 
Súlyos testi sértést okozó közúti veszélyeztetés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Mezőkövesd, Mátyás király u. 110.
Tárgyaló: 
Fsz./2.sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első tárgyalást tart a Mezőkövesdi Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, aki ellen súlyos testi sértést okozó közúti veszélyeztetés bűntette miatt indult büntetőeljárás.

 

A vádirat szerint a vádlott 2016 augusztusában az M3-as autópálya Mezőkövesd közelében lévő szakaszán Budapest felől Miskolc irányába közlekedve vezetői engedély nélkül vezetett egy Peugeot típusú személygépkocsit. A vádlott figyelmetlensége miatt először a külső, majd a belső szalagkorlátnak ütközött, végül a belső forgalmi sávban keresztben állt meg. A vádlott a megrongálódott autót kivilágítatlanul a helyszínen hagyta és onnan gyalogosan Mezőkövesdre távozott.

Elsőként egy Peugeot és egy mögötte egyidejűleg közlekedő Toyota típusú gépkocsi haladt a balesettel érintett útszakasz felé. A Peugeot sofőrje észlelve a kivilágítatlan járművet, azt kikerülendő jobbra rántotta a kormányt és a rongálódott autó alkatrészein áthajtva a leállósávon állt meg. A Peugeot vezetője és utasai nem sérültek meg. A Toyota vezetője elsőként a leállósávon vészvillogóval várakozó autót észlelte, ezért a belső sávba sorolt át, majd hirtelen észlelte a balesettel érintett kivilágítatlan járművet is. A kormányt jobbra rántotta, súrlódásszerűen nekiütközött a keresztben álló autónak és végül a leállósávban állt meg. A vezető és utasai nem sérültek meg. A harmadikként érkező BMW észlelte a vészvillogót és azt, hogy valaki zseblámpával is világít az előtte lévő útszakaszon, ezért szintén a belső sávba sorolt át, és ekkor – hasonlóan a Toyotához –, jobbra rántotta az autó kormányát, súrolta a keresztben álló autót és végül a leállósávban állt meg. A vezető nem sérült meg.

 

Végül egy Renault típusú személygépkocsi érkezett a helyszínre, aki a fényjelzéseket szintén észlelve a belső sávba tért át, ám későn észlelve, fékezés nélkül a balesettel érintett járműbe hajtott. Az egyik utas 8 napon túl gyógyuló szegycsonttörést és egyéb sérüléseket szenvedett.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: