A vádlottak gondatlansága okozhatta a sértett halálát

Tárgyalás időpontja: 
2018. március 13., kedd 11.30
Ügy tárgya: 
halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége
Ügyszám: 
16.B.526/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Kazincbarcika, Főt tér 41.
Tárgyaló: 
5.sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Ítéletet hirdet a Kazincbarcikai Járásbíróság annak vádlottnak az ügyében, aki ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult büntetőeljárás.

A vádirati tényállás szerint az I. rendű vádlott képesítéssel rendelkező gázszerelő, míg a II. rendű vádlott a perrel érintett múcsonyi ingatlan tulajdonosának férje, aki a ház körüli karbantartási, felújítási munkákat szokásosan végezte. A II. rendű vádlott 2009 júliusában a fürdőszobai nyílászárót fáról műanyagra cserélte. A szerelési útmutatóban foglaltak ellenére azonban a szükséges légbevezetőt nem szerelte be, így a megfelelő szellőzés nem volt biztosított. A II. rendű vádlott még ebben a hónapban megbízta az I. rendű vádlottat a fürdőszobai kazán cseréjével. Az I. rendű vádlott a munkálatok során a rá vonatkozó szakmai szabályok betartásával köteles lett volna meggyőződni a gázkészülék légellátásának megfelelőségéről, ezt azonban – más foglalkozási szabályok megsértése mellett – elmulasztotta.

A II. rendű vádlott felesége 2010-ben a sértett családjának adta el az ingatlant. A sértett 2012 novemberében a meleg vizet folyamatosan engedve hosszasan fürdőzött. Órákkal később nevelőapja talált rá holtan. A sértett szén-monoxid mérgezés okozta eszméletvesztése miatt fulladt vízbe, amely közvetlen oksági összefüggésben áll a vádlottak foglalkozási szabályszegésével.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Horváth Dóra
sajtószóvivő
46/815-297 • 70/361-2778

horvathd@miskolc.birosag.hu

Eljáró bíróság: