Foglalkozási szabályszegés okozhatta a testvérpár sérüléseit

Tárgyalás időpontja: 
2018. május 18., péntek 08.00
Ügy tárgya: 
foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége
Ügyszám: 
10.B.323/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Szerencs, Rákóczi u. 45.
Tárgyaló: 
4. sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Folytatja a bizonyítási eljárást a Szerencsi Járásbíróság azoknak a vádlottnak az ügyében, akikkel szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult büntetőeljárás.

A vádirat lényege szerint az I. r. vádlott brigádvezetőként vett részt a közfoglalkoztatottak munkájában, akik a Takta csatorna jéggel borított medrében bozótirtást és fadöntési munkálatokat végeztek kézi fűrésszel, baltával, és macsétával. Az I. r. vádlott még a munkakezdés előtt elhatározta, hogy a munkahelyre a saját láncfűrészét is beviszi, és a vastagabb ágakat azzal vágják le, valamint darabolják fel. Az utolsó, 13 cm átmérőjű ág levágása közben a láncfűrész megszorult, ezért kötéllel húzták tovább, melynek következtében a faág a kötelet húzó testvérekre zuhant. A ledőlő faág egyikük fejére esett, míg másikuk nyakát meghorzsolta. A súlyosabb sérüléseket szenvedett férfit agyrázkódással és horzsolásos sérüléssel vitték kórházba, mely sérülések 8 napon túl gyógyultak.

Az I. r. vádlottal szemben egyrészt azért emelt vádat az ügyészség, mert saját eszközét vitte be munkahelyére úgy, hogy arra kezelői jogosítvánnyal és szakképesítéssel nem rendelkezett, másrészt más, az Erdészeti Biztonsági Szabályzat egyes rendelkezéseit is megszegte. A vád szerint a gátőr II. r. vádlott a biztonságos munkavégzésre vonatkozó előírásokat nem tartatta be a közfoglalkoztatottakkal, valamint ő maga sem biztosított számukra fejvédő sisakot és védőkesztyűt sem. Míg a III. r. vádlott, mint munkavédelmi szaktevékenységért felelős személy elmulasztotta a dolgozóknak a munkába állásukkor az előírt munkavédelmi oktatásokat megtartani.

Ítélethirdetés várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Gyurán Ildikó

sajtószóvivő

46/815-386 • 70/703-2487

gyurani@miskolcit.birosag.hu

Eljáró bíróság: