Elgázolta, majd segítség nélkül hagyta a gyalogost

Tárgyalás időpontja: 
2018. október 15., hétfő 08.00
Ügy tárgya: 
segítségnyújtás elmulasztásának vétsége
Ügyszám: 
3.B.186/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
Encs, Petőfi u. 75.
Tárgyaló: 
3. sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első tárgyalást tart az Encsi Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, aki 2017 októberében ködös látási viszonyok mellett a munkáltatója tehergépjárművével közlekedett a 39. számú főúton Encsről Gibárt felé. Mellette kiskorú gyermeke utazott, azonban sem az ő, sem a vádlott biztonsági öve nem volt becsatolva. A főút mellett párhuzamosan aszfaltozott kerékpárút vezet. A néhai sértett sötét ruházatot viselve a vádlottal azonos forgalmi sávban, egyező haladási irányban, szabálytalanul gyalogolt a főúton az úttest jobb szélétől mintegy 1,2 méterre balra. A vádlott köd miatt kb. 15 méter távolságból észlelte a néhai sértettet, akit a jármű jobb első részével 55 km/h-s sebességgel fékezés nélkül elütött. A sértett teste a jármű lámpájának, motorháztetőjének, szélvédőjének, majd oldalsó visszapillantó tükrének csapódott, és az úttestre zuhant. A vádlott az ütközést követően megállt és kiszállt a járműből, de segítséget nem nyújtott, és adatai hátrahagyása nélkül elhajtott a helyszínről. Gyermekét hernádbűdi lakóhelyükre vitte, majd egyedül visszatért a baleset helyszínére, de nem hívott mentőt, segítséget nem nyújtott és ismét távozott.

A sértett súlyos, élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett és a baleset helyszínén életét vesztette. Időszerű és szakszerű orvosi segítséggel sem lett volna elkerülhető a végzetes eredmény.

A vádlott vészfékezési féktávolságon belül észlelte a sértettet, így a baleset nem volt elkerülhető.

Amennyiben a vádlott a tárgyaláson bűnösséget beismerő nyilatkozatot tesz és azt a bíróság végzésével elfogadja, az ügyben akár ítélethirdetés is várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Gyurán Ildikó

sajtószóvivő

46/815-386 • 70/703-2487

gyurani@miskolcit.birosag.hu

Eljáró bíróság: