Nem állt meg a pénzügyőr jelzésének

Tárgyalás időpontja: 
2018. október 15., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
1.B.174/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
Sátoraljaújhely, Kossuth tér 7.
Tárgyaló: 
11.sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság abban a büntetőeljárásban, amelyben az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette, közúti veszélyeztetés bűntette és bűnpártolás vétsége miatt emelt vádat.

Az I. rendű vádlott – a büntetés-végrehajtási hivatásos állomány tagja – szolgálati idején kívül személygépkocsival közlekedett, amikor a jogszerűen fellépő pénzügyőr sértett Állj! jelzést adott számára. Az I. rendű vádlott ennek ellenére nem állt meg, és a sértett ruházatát súrolva hajtott el. A sértettnek el kellett ugrania az autó elől, hogy a gázolást elkerülje.

A II. rendű vádlott az I. rendű vádlott édesapja, aki a nyomozóhatóság általi kihallgatása során valótlanul azt állította, hogy a fenti cselekményt nem a fia, hanem ő követte el, vagyis a gépjárművet ő vezette, és a fia nem is tartózkodott az autóban.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Az előkészítő ülés 2018. október 16-án 9 órakor folytatódik.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Gyurán Ildikó

sajtószóvivő

46/815-386 • 70/703-2487

gyurani@miskolcit.birosag.hu