Hamis mezőgazdasági végzettséget szerzett a fiatal gazda

Tárgyalás időpontja: 
2018. október 18., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Ügyszám: 
40.B.1178/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
3525 Miskolc, Dózsa Gy. út 4.
Tárgyaló: 
fszt.21.sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Miskolci Járásbíróság abban a büntetőeljárásban, amelyben az ügyészség többek között közokirat-hamisítás bűntette és jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat.

Az I. rendű vádlott mezőgazdasági tevékenységet szeretett volna folytatni, amelynek finanszírozására ún. „fiatal gazda” pályázatot kívánt benyújtani. A pályázatíró cég, amellyel az I. rendű vádlott felvette a kapcsolatot, azt tanácsolta, hogy szerezzen mezőgazdasági technikusi képesítést és képző intézményeket is ajánlott. Az I. rendű vádlott, amikor a tandíj összegét összegyűjtötte, felvette a kapcsolatot a pályázatíró által ajánlott II. rendű vádlottal, akinek a tandíj összegének felét átadta. A II. rendű vádlott felkereste a III. rendű vádlottat, akiről tudta, hogy korábban már sikerült mezőgazdasági végzettséget igazoló bizonyítványt „szereznie”. A III. rendű vádlott felvette a kapcsolatot az általa már korábbról ismert IV. rendű vádlottal, aki egy budapesti nagybani piacon megkérte egy ismerősét, hogy készítsen többek között az I. rendű vádlottnak is bizonyítványt. Ez néhány héten belül elkészült, amelyet a III. rendű vádlottnak átadott, aki azt továbbította a II. rendű vádlottnak. Ezt követően az I. rendű vádlott kifizette a tandíj összegnek második felét a II. rendű vádlottnak, aki átadta a valótlan tartalmú bizonyítványt. Ennek birtokában az I. rendű vádlott – a pályázatíró cég közreműködésével – támogatási kérelmet nyújtott be, azonban a felülvizsgálat során fény derült a bizonyítvány hamis mivoltára, így a folyósító szerv visszavonta támogatási határozatát. A támogatási összeg mintegy 12 millió forint lett volna.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Horváth Dóra

sajtószóvivő

46/815-297 • 70/361-2778

horvathd@miskolc.birosag.hu

Eljáró bíróság: