Bántalmazással és fenyegetve próbáltak pénzhez jutni

Tárgyalás időpontja: 
2018. november 6., kedd 08.15
Ügy tárgya: 
zsarolás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Ügyszám: 
3.Bf.268/2018
Tárgyalás helyszíne: 
Miskolci, Dózsa György út 4.
Tárgyaló: 
I. em 126. sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülést tart a Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa azoknak a vádlottaknak az ügyében, akikkel szemben zsarolás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt folyik büntetőeljárás.

Az első fokon eljáró Ózdi Járásbíróság által megállapított tényállás szerint az I. r. vádlott szívességi lakáshasználója volt egy házaspár tulajdonában álló családi háznak. Amikor megtudta, hogy a sértett házat szeretne vásárolni, felkereste, és valótlanul azt állította, hogy az ingatlan az ő tulajdonában áll, majd felajánlotta megvételre. A felek írásban nem kötöttek szerződést, csak szóban állapodtak meg, miszerint az I. r. vádlott 450.000.- forintért eladja a házat, a vételárat a vevőnek pedig havi 20.000.- forintos részletekben kell megfizetnie. A vevő beköltözött az ingatlanba, majd 16 hónapon keresztül fizette a havi törlesztő részleteket. A ház tulajdonosai 2016. májusban szereztek tudomást a fenti ügyletről, ezért tájékoztatták a vevőt a valós helyzetről. Ezt követően a sértett találkozott az I. r. vádlottal, és közölte, hogy több pénzt nem hajlandó fizetni. Ekkor az I. r. vádlott és a vele lévő II. r. vádlott ütlegelni kezdték, miközben az I. r. terhelt azt ismételte, hogy „lesz pénz, vagy kipakollak a házból”. A bántalmazás következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az Ózdi Járásbíróság a vádlottakat zsarolás bűntettének kísérlete és testi sértés vétsége miatt szabadságvesztésre, az I. r. vádlottat 1 év 10 hónap, a II. r. vádlottat 1 év 5 hónap börtönbüntetésre ítélte. Az I. r. vádlott bűnösségét a fentieken túl csalás vétségében is megállapította.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Horváth Dóra

sajtószóvivő

46/815-297 • 70/361-2778

horvathd@miskolc.birosag.hu

Eljáró bíróság: