A sértett beleegyezése nélkül értékesítették az ingatlant

Tárgyalás időpontja: 
2018. november 20., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
12.B.1502/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
3542 Miskolc, Dózsa György út 4.
Tárgyaló: 
29.sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Folytatja a bizonyítási eljárást a Miskolci Járásbíróság azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik ellen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények ellen indult büntetőeljárás.

A vádirati tényállás szerint az ügyvéd foglalkozású vádlott korábban a sértett védője és polgári ügyekben a jogi képviselője volt. A vádlott jegyezte ellen azon ingatlan adásvételi szerződést, amely útján a sértett egy lakóingatlant vásárolt saját céljára, de ismerőse nevére. A sértett és a vádlott között a kapcsolat megromlott, a sértett a terheltnek adott ügyvédi megbízást visszavonta. A vádlott ugyanakkor tudott arról, hogy a sértett előzetes letartóztatásban van és tudott arról is, hogy helyzetéből adódóan a korábban megszerzett ingatlanról nem tud rendelkezni.

Fentiek ismeretében a vádlott adásvételi szerződést készített, mely útján közreműködött korábbi ügyfele, az előzetes letartóztatásban lévő sértett ingatlanának a tulajdonos tudta és belegyezése nélküli értékesítésében. Az adásvételi szerződést a vádlott ügyvédként ellenjegyezte, majd a szerződést a földhivatalba benyújtotta. A vevő tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték.

A vételár kifizetéséről valótlan tartalmú átadás-átvételi elismervényt készítettek, melyet dr. H. Sz. vádlott a fenti tények ismeretében tanúként maga is aláírt.

A sértettnek legalább 7.750.000.- forint összegű kára keletkezett az ingatlan értékesítésével összefüggésben.

A bizonyítási eljárás befejezése várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Horváth Dóra

sajtószóvivő

46/815-297 • 70/361-2778

horvathd@miskolc.birosag.hu

Eljáró bíróság: