Ingatlanok adásvételéhez készítettek hamis jegyzőkönyveket

Tárgyalás időpontja: 
2019. február 6., szerda 13.30
Ügy tárgya: 
közokirat-hamisítás bűntette
Ügyszám: 
1.Bf.757/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
3542 Miskolc, Dózsa György út 4.
Tárgyaló: 
126.sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülést tart a Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa annak a vádlottnak az ügyében, aki hivatali hatáskörével visszaélve ingatlanok adásvételi szerződésének megkötéséhez készített hamis jegyzőkönyvet.

Az első fokon eljáró Encsi Járásbíróság megállapította, hogy a vádlott 2013 és 2014 között az önkormányzat 2013. július 17-ei testületi üléséről egy valótlan jegyzőkönyvi kivonatot készített. Ezzel a hamis okirattal a képviselőt-testület ingatlanok felvásárlására jogosította fel. A kivonatot a vádlott aláírásával hitelesítette és az önkormányzat bélyegzőjével is lepecsételte. A jegyzőkönyv pontosan tartalmazta, mely helyrajzi számon található ingatlant vásárolja fel az önkormányzat és milyen külterületi ingatlant ad ezért cserébe az eladóknak. Az ingatlanok adásvételén túl további 300.000,- forintot is kapott volna az önkormányzat. A hamis jegyzőkönyv alapján el is készültek a vádlott aláírásával ellátott adásvételi szerződések. Felhasználásukra végül nem került sor, azokról hiányzott a szükséges ügyvédi ellenjegyzés.

Az első fokú eljárásban az előkészítő ülésen a vádlott bűnösségére is kiterjedő, részletes beismerő vallomást tett, melyet a bíróság elfogadott, így a 2018. július 1. napjától hatályos új törvény rendelkezései szerint nyomban ítéletet hozott és a vádlottat pénzbüntetésre ítélte.

Akár a bizonyítási eljárás befejezése is várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Horváth Dóra

sajtószóvivő

46/815-297 • 70/361-2778

horvathd@miskolc.birosag.hu

Eljáró bíróság: