Elsikkasztották a társasház pénzét

Tárgyalás időpontja: 
2019. február 19., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
Jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette
Ügyszám: 
6.B.6/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
3600 Ózd, Jászi Oszkár u. 1.
Tárgyaló: 
5.sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart az Ózdi Járásbíróság annak a volt társasházi képviselőnek és feleségének az ügyében, akiket jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével vádol az ügyészség.

Az I. rendű vádlott egy ózdi társasház közös képviselője volt 2008 és 2016 között. Ő kezelte a társaság pénzét, házipénztárát, a folyószámla felett kizárólagos rendelkezés joga volt. 2010-től időszakosan külföldön vállalt munkát, így felesége, a II. rendű vádlott szedte be a lakóktól a közös költséget, teljesítette a kifizetéseket, a fennmaradó összeget pedig átadta az I. rendű vádlottak. A II. rendű vádlottnak tudomása volt arról, hogy az I. rendű vádlott az így befolyt összegeket feltünteti a főkönyvben, de a pénztárban nem helyezi el, hanem azt a családjuk tartozásainak kiegyenlítésére fordítja. Az I. rendű vádlott összesen több, mint 10 millió forintot tulajdonított el ily módon a társasháztól.

A társasház és az I. rendű vádlott polgári peres eljárásban a meg nem térült összeg vonatkozásában jogerősen egyezséget kötöttek.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlott büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Horváth Dóra

sajtószóvivő

46/815-297 • 70/361-2778

horvathd@miskolc.birosag.hu

Eljáró bíróság: