Segítség nélkül távoztak a baleset helyszínéről

Tárgyalás időpontja: 
2019. február 28., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
13.B.381/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
3700 Kazincbarcika, Fő tér 41.
Tárgyaló: 
6.sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Kazincbarcikai Járásbíróság abban a büntetőügyben, amelyben a vádirat szerint 2017 egyik októberi hajnalán a néhai sértett Múcsonyból Ormosbánya felé tartott autójával, amikor a megengedett 90 km/h-s sebességet túllépve 110-130 km/h-s sebességgel haladva egy jobbra ívelő kanyarban átsodródott a szemközti sávba, több közúti jelzőtáblának ütközött, árokba csúszott, többször átfordult és a tetejére érkezve állt meg. A néhai sértett nem kapcsolta be biztonsági övét, ezért a szélvédőn át kirepülve az úttestre zuhant. Az autó a balesetet követően is működött és megvilágította az úton fekvő néhai sértettet, aki ugyan súlyos sérüléseket szenvedett, de még életjelenségeket mutatott, lélegzett.

A baleset után közvetlenül, kb. 10 másodperc múlva érkezett szintén Múcsony irányából az I. rendű vádlott által vezetett autó, amelynek jobb oldali első ülésén a II. rendű vádlott, a hátsó ülésen pedig három fiatalkorú lány ült. Az I. rendű jogosítvánnyal nem rendelkezett, a járművet műszakilag jól kezelte, de elméleti tudása csekély volt. A megengedett sebességet ő is túllépve, 120 km/h-val próbálta bevenni a kanyart, azonban a baloldali sávba sodródott és az ott fekvő sértettet elütötte. Az autó féltengelye ennek következtében kiszakadt, így az kb. 150 méter távolságra megállt. A sértett az elütés helyétől kb. 7 méterre került nyugalmi helyzetbe. A gázolás következtében élettel összeegyeztethetetlen koponyasérülései keletkeztek, a sértett életét vesztette.

A vádlottak és utasaik kiugrottak az autóból és segítségnyújtás nélkül eltávoztak. Az I. rendű vádlott az elkövetés idején szeszes italtól ittas, illetve kábítószertől bódult állapotban volt.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlott büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Horváth Dóra

sajtószóvivő

46/815-297 • 70/361-2778

horvathd@miskolc.birosag.hu

Eljáró bíróság: