A büntetés-végrehajtási intézetben ülve csalt ki pénzt a sértettől

Tárgyalás időpontja: 
2019. március 20., szerda 13.00
Ügy tárgya: 
csalás vétsége
Ügyszám: 
36.B.64/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
3525 Miskolc, Dózsa út 4.
Tárgyaló: 
32.sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Miskolci Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben csalás vétsége miatt indult büntetőeljárás.

A vád szerint a vádlott a büntetés-végrehajtási intézetből felhívta a sértett élettársát és az egyik távközlési szolgáltató munkatársának adta ki magát. Közölte a sértett élettársával, hogy a hívószáma nyereményjátékon vett részt és százezer forintot nyert. A „nyeremény” átvételének feltétele, hogy egy bankautomatánál egy megadott telefonszámra bizonyos összeget feltölt. A sértett élettársa közölte, hogy nem tud bankautomatához menni, ezért megadja a sértett telefonszámát. A sértettnek a vádlott ismételten távközlési szolgáltató munkatársaként mutatkozott be és közölte, hogy a sértett élettársa nyert, továbbá közölte azt is, hogy miképpen tudja átvenni a „nyereményt”. Ezt követően a sértett öt alkalommal, alkalmanként tizenötezer forintot töltött fel a vádlott által megadott hívószámokra.

A vádlott nem munkatársa egyik távközlési társaságnak sem, továbbá a nyereményjáték sem létezett. A sértett tévedésbe ejtésével összesen hetvenötezer forint kárt okozott, amely nem térült meg.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlott büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Horváth Dóra

sajtószóvivő

46/815-297 • 70/361-2778

horvathd@miskolc.birosag.hu

Eljáró bíróság: