A cefreerjesztő tartályban fulladt meg a sértett

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 8., hétfő 12.30
Ügy tárgya: 
halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége
Ügyszám: 
7.Bf.844/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
3525 Miskolc, Dózsa György út 4.
Tárgyaló: 
118.sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülést tart a Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa annak a férfinak az ügyében, akit halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondott ki bűnösnek az első fokon eljárt Ózdi Járásbíróság.

Az elsőfokú ítélet szerint a sértett alkalmi munkavégzés keretében a cefreerjesztő tartály belső tisztítását végezte a pálinkafőzőben. A vádlott a szükséges munkavédelmi oktatásban őt nem részesítette, így különösen nem hívta fel a figyelmét a tartályban fejlődő gázok kockázatára, arra, hogy az erjedési folyamat közben szén-dioxid keletkezik, amely színtelen, szagtalan, fulladást okozó gáz. A tartályon kívül tartózkodó, munkát felügyelő másik alkalmi munkavállaló pedig nem volt felszerelve a szükséges mentő eszközökkel, illetve nem rendelkezett megfelelő ismeretekkel. Mivel a vádlott már 2013 óta vezetője volt a cégnek, tudomása is volt arról, hogy nem szakszerűen történik a tartályok tisztítása, a munkavégzés biztonságos feltételeit azonban ennek ellenére nem követelte meg.

A sértett a tartályba való leereszkedést követően heveny oxigénhiány miatt elveszítette eszméletét, majd fulladás következtében elhunyt. Halála közvetlen oksági összefüggésben áll a vádlott többszöri szabályszegéseivel.

A bíróság a pálinkafőzéssel foglalkozó gazdasági társaság vezetőjével szemben a fenti bűncselekmény miatt 1 év – 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetést szabott ki, valamint 1 évre eltiltotta a desztillált szeszes ital gyártása foglalkozástól is. A döntéssel szemben a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.

Határozathirdetés várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Horváth Dóra

sajtószóvivő

46/815-297 • 70/361-2778

horvathd@miskolc.birosag.hu

Eljáró bíróság: