Egy rakodógéppel sodorta el a sértettet

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 10., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
10.B.10/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
3980 Sátoraljaújhely, Kossuth tér 7.
Tárgyaló: 
12.sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, aki 2017. július 11-én, Mikóházán egy körbekerített mezőgazdasági ingatlan területén egy teleszkópos rakodóval elsodorta az ott dolgozó sértettet.

A vádlott a rakodógéppel egy fémvázas terménytároló, az ún. szín irányába közlekedett. Annak érdekében, hogy megkönnyítse a haladást a rakodógép gémrészét 300 mm helyett 100-110 cm-ig emelte és előre tolta. A felemelt és előretolt gémrésztől és annak villájától azonban nem észlelte a vele azonos irányba, görnyedt tartással és lassú mozgással közlekedő sértettet. Miközben a vádlott a rakodóval a szín oldalához próbált beállni, annak előretolt villájával elsodorta a sértettet, aki a szín előtt található betonra zuhant. A zuhanás közben a rakodógép még mozgásban volt, így annak bal oldali első kereke a fekvő helyzetben lévő sértett fejét, majd testét is súrolta. A sértett a helyszínen elhalálozott. 

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlott büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Gyurán Ildikó

sajtószóvivő

46/815-386 • 70/703-2487

gyurani@miskolcit.birosag.hu