Pénzmosás miatt áll a két férfi bíróság elé

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 8., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
pénzmosás bűntette
Ügyszám: 
6.B.7/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
3525 Miskolc, Dózsa György út 4.
Tárgyaló: 
Fszt/28.sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Miskolci Törvényszék annak a két férfinak a büntetőügyében, akik ellen az ügyészség pénzmosás miatt emelt vádat.

A vádirat szerint az I. r. vádlott munkát keresett és e miatt internetes portálon hirdetést adott fel. A hirdetésre a nyomozás során ismeretlenül maradt személy jelentkezett, és a vádlottat bankszámla nyitásra kérte azzal, hogy értesítési telefonszámként az általa megadott telefonszámot adja meg. Az I. r. vádlott ennek eleget tett és az ismeretlen személy kérésének megfelelően valamennyi bankszámla adatot is megadott neki. Ezt követően egy másik bankszámlára csalással szerzett pénzösszegek érkeztek, amelyet az ismeretlen személy tovább utalt az I. r. vádlott bankszámlájára. Az I. r. vádlott tudta, hogy az érkezett 4 millió forint bűncselekményből származik, ennek ellenére annak nagy részét készpénzben felvette és a "költségek" levonása után ismeretlen személynek átadta.

A II. r. vádlott az I. r. vádlotthoz hasonlóan munkát keresett, és ezt internetes portálon hirdette. A II. r. vádlottat ismeretlen személy megkereste, majd céges bankszámla nyitását kérte azért, hogy a munkabérek és járulékok átutalása onnan megtörténhessen. A II. r. vádlott megkérte egyik volt munkatársát, hogy "vegyen a nevére" egy gazdasági társaságot és annak nyisson bankszámlát. A bankszámlán később a II. r. vádlott önálló rendelkezési jogot szerzett. Ezt követően a I. r. vádlott esetével egyező módon a bankszámlára érkezett több mint 3 millió forint, amelynek bűnös eredetéről a II. r. vádlott tudomással bírt. A vádlott az összeget a bankszámláról felvette és hetvenezer forint levonása után ismeretlen személynek kifizette.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlott büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Horváth Dóra

sajtószóvivő

46/815-297 • 70/361-2778

horvathd@miskolc.birosag.hu

Eljáró bíróság: