Gázpisztollyal támadt a rendészekre

Tárgyalás időpontja: 
2019. június 6., csütörtök 08.00
Ügy tárgya: 
fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette
Ügyszám: 
32.B.356/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
3525 Miskolc, Dózsa György út 4.
Tárgyaló: 
fszt. 18.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Miskolci Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, aki a vádirat szerint 2017 novemberében Miskolcon az 1. számú posta előtti járdaszakaszon gépkocsijával szabálytalanul megállt, hogy ott felvegye barátját és együtt induljanak tovább. Ezt észrevették a közelben lévő önkormányzati rendészek, köztük az egyik sértett.

Intézkedni kezdtek a vádlottal szemben, de már az adatrögzítés során ellenállásba ütköztek: a vádlott kiszállt autójából, trágár kifejezéssel illette őket és a korábban átadott iratait megpróbálta visszavenni a sértett kezéből. A vádlott ezt követően a rendészek figyelmeztetése ellenére el akarta hagynia helyszínt. Hogy ezt megakadályozzák, megfogták felkarját és testi kényszert alkalmaztak vele szemben. A vádlott ekkor azt mondta a sértettnek, hogy „lelőlek” és nadrágja jobb zsebéből kivette engedéllyel tartott gázfegyverét és azt csípőmagasságban a sértett felé emelte. Amikor a sértett a vádlott felé indult, ekkor a vádlott eltette a fegyvert, közben a rendészek a földre vitték. A vádlott ismét megpróbált fegyvere után nyúlni, de azt elvették tőle. A vádlott ellenszegülése ellenére megbilincselték és értesítették a rendőrséget.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Horváth Dóra

sajtószóvivő

46/815-297 • 70/361-2778

horvathd@miskolc.birosag.hu

Eljáró bíróság: