Időskorú sértettek voltak a csalók áldozatai

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 24., kedd 08.00
Ügy tárgya: 
csalás bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
38.B.2163/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
3525 Miskolc, Dózsa György út 4.
Tárgyaló: 
I./125. sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Miskolci Járásbíróság azoknak a vádlottaknak a büntetőügyében, akikkel szemben idős korú sértettek sérelmére elkövetett csalás és kifosztás bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A vád szerint a vádlottak 2016-ban, Miskolcon a 84 éves idős sértettet megtévesztve szerezték meg annak lakását, valamint 6 millió forintot meghaladó összegű készpénzét. Más esetben a II. és III. r. vádlottak a 73 éves sértett rosszullétét kihasználva jutottak be annak lakásába, ahol rábeszélték, hogy a több mint 2,5 millió forint lekötött készpénzét vegye fel, majd amikor a sértett nem figyelt, ebből 2 millió forintot elvettek. Később a sértett észrevette a pénz eltűnését, ezért a vádlottak 1 millió forintot visszavittek, azonban úgy tettek, mintha az mindvégig az egyik szekrényben lett volna. 2017 őszén az I-II. r. vádlottak a pénzszerzés reményében egy 72 éves idős nőt beszéltek rá arra, hogy hitelkártya szerződést kössön annak ellenére, hogy erre nem volt szüksége.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Balogh Adrienn

sajtószóvivő

46/815-385• 30/696-3810

baloghadri@miskolcit.birosag.hu

Eljáró bíróság: