Több, mint fél millió forint volt az "ára" a feljelentés visszavonásának

Tárgyalás időpontja: 
2019. október 17., csütörtök 08.00
Ügy tárgya: 
bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette
Ügyszám: 
16.B.171/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
3700 Kazincbarcika, Fő tér 41.
Tárgyaló: 
IV.sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Kazincbarcikai Járásbíróság annak a két nőnek és egy férfinak az ügyében, akik a vád szerint 665.000,- forintot csaltak ki egy idős, kazincbarcikai asszonytól egy színlelt feljelentés visszavonása érdekében.

Az I. rendű nő élettársi kapcsolatan élt a II. rendű vádlottal, míg a III. rendű nő régóta az ismerőse volt. Az I. és II. rendű vádlottak nehéz anyagi helyzetben éltek, így elhatározták, hogy pénzt szereznek a II. rendű vádlott idős keresztanyjától.

Ennek érdekében az I. rendű vádlott 2018. augusztusában megkereste a III. rendűt, hogy segítsen neki, mert az élettársa keresztanyja nem hagyja őket békén. A III. rendű ekkor felhívta telefonon a sértettet és magát nyomozónak kiadva azt állította, hogy zaklatás miatt feljelentést tett ellene az I. és II. rendű vádlott, de ha a feljelentés díját, a 65.000,- forintot kifizeti, akkor azt visszavonják. A kért összeget a sértett később át is adta az I. és II. rendű vádlottaknak.

2018. szeptember 11-én az I. rendű vádlott ismét segítséget kért a III. rendűtől, aki újra felhívta a sértettet telefonon és a feljelentés visszavonására további 300.000,- forintot kért, melyet a sértett úgyszintén kifizetett. Hasonló módszert választva – a III. rendű vádlott segítségével - 2018. október 14-én, majd 24-én további százezer, majd kettőszázezer forintot szereztek a sértettől, mely összegeket már a II. rendű vádlott bankszámlájára utalta el.

Az I. és II. rendű vádlottak az így szerzett pénzt felélték, míg a III. rendű vádlott segítségéért egy 6.000,- forint összegű telefonkártya feltöltéssel „fizettek”.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Balogh Adrienn

sajtószóvivő

46/815-385• 30/696-3810

baloghadri@miskolcit.birosag.hu

Eljáró bíróság: