Folytatódik a vadnai csónakbaleset tárgyalása

Tárgyalás időpontja: 
2019. október 24., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
vízi közlekedés, halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége
Ügyszám: 
13.B.116/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
3700 Kazincbarcika, Fő tér 41.
Tárgyaló: 
VI. sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első tárgyalást tart a Kazincbarcikai Járásbíróság a vadnai csónakbaleset ügyében, melyben a vádlottakkal szemben vízi közlekedés, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirati tényállás szerint az ügy III. rendű vádlottja a horgásztavat üzemeltető cég ügyvezetője, míg a II. rendű vádlott a csónakbérlésért, a horgászat ellenőrzéséért felelős, gondnoki munkakörben dolgozó munkavállalója.

Az I. rendű vádlott és két társa, köztük a néhai sértett 2017 szeptemberében együtt horgásztak a vadnai horgásztavon, amikor csónakot béreltek a II. rendű vádlottól. A bérelt csónak azonban nem volt hajózásra alkalmas állapotban, mivel nem volt felúszóképes (elárasztott állapotban nem volt képes biztosítani a benne ülők fenntartását, megkapaszkodását), illetve hiányzott belőle a kötelező felszerelés, a mentőmellény is.

Az I. rendű vádlott és a néhai sértett egész nap a tavon horgásztak, mely közben italoztak is. 21 óra körül a mérsékelten hullámzó tóra beeveztek, hogy a parttól mintegy 120 méterre fogott halat szákkal kiemeljék. A csónakban mindketten felálltak, mire az megbillent és felborult. A hiányzó légtartályok miatt azonban a csónak elmerült, így a vízbe esett horgászok nem tudtak mibe kapaszkodni. Az I. rendű vádlott a partra úszott, míg a néhai sértett vízbe fulladt.

A II. rendű és a III. rendű vádlott azzal, hogy hajózásra alkalmatlan csónakot adott bérbe, az I. rendű vádlott pedig azzal, hogy ittas állapotban vezette a csónakot, illetve azt továbbadta a néhai sértettnek, megszegte a vízi közlekedés rendjéről szóló jogszabályi előírásokat, amelyek a néhai sértett halálát okozták.

A bizonyítási eljárás befejezése nem várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Balogh Adrienn

sajtószóvivő

46/815-385• 30/696-3810

baloghadri@miskolcit.birosag.hu

Eljáró bíróság: