Megszegte kötelességét az ügyvéd

Tárgyalás időpontja: 
2019. október 31., csütörtök 10.15
Ügy tárgya: 
ügyvédi visszaélés bűntette
Ügyszám: 
7.B.72/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
3600 Ózd, Jászi Oszkár u. 1.
Tárgyaló: 
IV.sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Tárgyalást tart az Ózdi Járásbíróság annak az ügyvéd foglalkozású vádlottnak az ügyében, aki a vád szerint hivatását felhasználva csalást, sikkasztást, ügyvédi visszaélést és okirathamisítást követett el.

A vádirati tényállás szerint a vádlott 2012. évben teljes körű jogi képviselet ellátására kötött tartós megbízási szerződést a sértett gazdasági társaság képviselőjével. A sértett a megbízási díjat rendszeresen fizette a vádlottnak. 2013-ban a sértett képviselője 15 millió forint összegű követelése érvényesítésére kérte a vádlottat, melynek teljesítésére az ügyvéd a megbízási szerződés keretein belül ígéretet tett, azonban semmilyen intézkedést nem foganatosított. A vádlott mulasztása miatt a sértett a követelését az adós céggel szemben indult felszámolási eljárásban nem tudta érvényesíteni.

Egy másik alkalommal a sértett társaság jelzálogjog törlése iránti ügyintézésre adott megbízást a vádlottnak. A vádlott ígértet tett az ügyintézésre, azonban munkát nem végzett, eljárást nem kezdeményezett a sértett érdekében.

2013-ban a vádlottat egy magánszemély ügyfele azzal bízta meg, hogy tegyen feljelentést a nevében. A vádlott erre ígéretet tett, a sértettet téves információkkal látta el, azonban az ügyben nem intézkedett.

Egy másik esetben – 2016 áprilisában – 1.200.000.- forintot vett át egyik ügyfelétől azért, hogy ügyében perújítást kezdeményezzen. A megbízás teljesítésével kapcsolatban a sértettel és családtagjaival valótlan információkat közölt, munkája igazolására hamis okiratokat mutatott nekik. Miután kiderült, hogy semmit nem tett a megbízás teljesítése érdekében, az átvett megbízási díjat visszafizette.

2017-ben az ügyvéd vádlott ingatlan adásvételi szerződés készítésére kapott megbízást. A megállapodás szerint a vevő a vételár utolsó részletét a vádlott letéti számlájára utalta át. A vádlott az átutalt pénzt nem fizette ki a jogosultaknak, őket valótlan állításokkal hitegette, majd több hónap elteltével a pénz egy részét átadta nekik, azonban több mint 3.000.000.- forinttal nem számolt el.

A bizonyítási eljárás befejezése nem várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Balogh Adrienn

sajtószóvivő

46/815-385• 30/696-3810

baloghadri@miskolcit.birosag.hu

Eljáró bíróság: