Egy fahasábbal vetett végett élettársa életének

Tárgyalás időpontja: 
2019. december 11., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
9.B.54/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
3525 Miskolc, Dózsa György út 4.
Tárgyaló: 
I./113. sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Miskolci Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, aki a vádirat szerint 2018 januárjában az élettársát mezőnyárádi otthonukban egy fahasábbal agyonütötte.

A vádirati tényállás szerint a vádlott és néhai sértett 1990 óta voltak élettársak, viszonyuk azonban néhány éve elmérgesedett, kapcsolatukat napi szintű veszekedések jellemezték, amelyek kölcsönös tettlegességig is fajultak. A vádbeli napon egy hasonló szóváltás eredményeként a vádlott a fáskamrában lévő tűzifarakásból egy 25 cm hosszú, átlagosan 5,5 cm vastag fahasábot vett magához, amellyel egy alkalommal nagy erővel és három alkalommal legalább közepes erővel, fentről lefelé irányuló mozdulattal fejen ütötte a sértettet, aki a kamra falának esett, majd megtántorodva elesett és a fejét a fás kamra ajtaja előtt, az udvaron található tehergépjármű vas felnibe beütötte. Ezt követően nem mutatott életjelet.

A vádlott megrémült tettének következményeitől, próbálta annak nyomait eltüntetni, majd elment otthonról, és csak az esti órákban tért haza. Látta, hogy a sértett ugyanabban a helyzetben a földön fekszik. Az utcában lakóknak azt mondta, hogy a sértett napközben, míg ő távol volt, elhunyt. Az egyik szomszéd hívta fel a 112 segélyhívót.

A sértett halálát súlyos koponyasérülései okozták a bántalmazást követő 4-8 óra elteltével, amely az átlagost meghaladó testi-lelki gyötrelemmel járt.

A vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Balogh Adrienn

sajtószóvivő

46/815-385• 30/696-3810

baloghadri@miskolcit.birosag.hu

Eljáró bíróság: