Másodfokon a tésztaüzemben történt baleset vádlottjainak ügye

Tárgyalás időpontja: 
2019. december 9., hétfő 13.15
Ügy tárgya: 
maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége
Ügyszám: 
1.Bf.501/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
3525 Miskolc, Dózsa György út 4.
Tárgyaló: 
I./126. sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülést tart a Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa a „tésztaüzemi balesetként” elhíresült büntetőügyben.

Az első fokon eljáró Tiszaújvárosi Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak egy-egy - és egymással kapcsolatban álló - tiszaújvárosi cég ügyvezetői voltak, melyek közül az egyik tésztafélék gyártásával foglalkozott. Az ügyvezetőként dolgozó vádlottak így felelősek voltak az üzemben használt gépek műszaki állapotáért és jogosultak voltak utasítást is adni az ott dolgozóknak.

Az üzem egyik tésztadagasztó gépe azonban meghibásodott, melyről a vádlottak tudtak. A gép ugyan működőképes volt, de tartálya fedelének felnyitásakor az ún. biztonsági kapcsolók nem léptek működésbe, így a gép nem állt le, hanem tovább dolgozott. Ebben a formában tilos lett volna üzemeltetni a dagasztógépet, hiszen munkavédelmi szempontból nem voltak adottak a biztonságos működés feltételei.

A sértett azonban azt az utasítást kapta az egyik vádlottól, hogy ezzel a meghibásodott géppel dolgozzon. Amikor a sértett felnyitotta a gép tartályát – a biztonsági kapcsolók hiányában – az nem állt le, tovább működött, amikor pedig a tartályba nyúlt, a forgásban lévő tengelyek leszakították a sértett bal alkarját. A vádlottak továbbá munkavédelmi eszközt sem biztosítottak a sértettnek és megfelelő balesetvédelmi oktatásban sem részesítették.

A csonkolásos sérülés orvosi beavatkozás hiányában akár a sértett halálához is vezethetett volna. Az alkar elvesztésével járó sérülés maradandó fogyatékosságot okozott a sértettnek.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat fejenként 540.000,- forint pénzbüntetésre ítélte.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Balogh Adrienn

sajtószóvivő

46/815-385• 30/696-3810

baloghadri@miskolcit.birosag.hu

Eljáró bíróság: