Saját botjával bántalmazták a sértettet

Tárgyalás időpontja: 
2019. december 9., hétfő 08.00
Ügy tárgya: 
életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Ügyszám: 
4.B.56/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
3525 Miskolc, Dózsa György út 4.
Tárgyaló: 
I./127. sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Miskolci Törvényszék azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik a vádirat szerint 2018 januárjában Ózdon egy szóváltásból kifolyólag bántalmazták a sértettet.

A vádirati tényállás szerint a vádlottak együtt italoztak a sértettel, aki egy korábbi műtét okán mozgásában korlátozott, bottal közlekedik. Szóváltás alakult ki közöttük: a sértett szidalmazta a vádlottakat. Erre válaszul az I. rendű vádlott pofon ütötte, míg a II. rendű vádlott a fém járóbottal a közepest meghaladó erővel fejen vágta sértettet, akinek a feje vérezni kezdett, illetőleg betört a koponyája, a járóbot pedig eltört. Az ütés miatt a sértett a földre esett.

A sértett koponyatörést, agyzúzódást szenvedett el, amelyek közvetetten életveszélyes sérülések. A kialakult idegrendszeri eltérések (bénulás) maradandó fogyatékosságnak minősülnek, állapotjavulás nem várható.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Balogh Adrienn

sajtószóvivő

46/815-385• 30/696-3810

baloghadri@miskolcit.birosag.hu

Eljáró bíróság: