Kihűlés okozta a gondozott halálát - a gondozó a vádlottak padján

Tárgyalás időpontja: 
2020. január 7., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
Halált okozó segítségnyújtás elmulasztásának bűntette
Ügyszám: 
6.B.177/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
3600 Ózd, Jászi Oszkár u. 1.
Tárgyaló: 
V. sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart az Ózdi Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, aki a vádirat szerint szóbeli megállapodás alapján gondozta a 70 éves, mozgásában korlátozott, magát ellátni nem tudó néhai sértettet ózdi otthonában.

A vádbeli napon, 2017 decemberében fagypont körüli kinti hőmérséklet mellett a vádlott nem gondoskodott a helyiség megfelelő felfűtéséről. Az ágyban fekvő sértett egyre kevésbé reagált a külső ingerekre, majd beszédképtelenné vált. A vádlott ennek ellenére egy egész napon át nem kért orvosi segítséget, csak a kora esti órákban értesítette a mentőket, akik a kihűlt állapotban lévő sértettet kórházba szállították. A sértett másnap elhunyt, akinek az életét az időszerű orvosi ellátás megmenthette volna.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Horváth Dóra

sajtószóvivő

46/815-297 • 70/361-2778

horvathdora2@miskolc.birosag.hu

Eljáró bíróság: