Folytatódik a mezőkeresztesi buszbaleset tárgyalása

Tárgyalás időpontja: 
2020. február 11., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondaltan okozásának vétsége
Ügyszám: 
7.B.66/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
3400 Mezőkövesd, Mátyás király u. 110.
Tárgyaló: 
Fszt./2.sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Tanúmeghallgatással folytatódik a Mezőkövesdi Járásbíróságon az M3-as autópálya mezőkeresztesi szakaszánál 2016 decemberében történt buszbaleset ügye.

A vád szerint egy utazási társaság busza, két – váltásban dolgozó – sofőrrel és 80 utassal hazafelé tartott Bécsből Debrecen irányába éjszaka, az autópálya kivilágítatlan szakaszán, körülbelül 100 km/h sebességgel. A forgalom ugyan gyér volt, de az út állapota nedves, csúszós és a hőmérséklet is fagypont alatti.

A vádlott a busz mellett haladt a belső forgalmi sávban egy személyautóval, körülbelül 130 km/h sebességgel. Amikor elhaladt a busz mellett a jéghártyás úttesten az autó megcsúszott, a busz előtt átsodródott a külső forgalmi sávba és a szalagkorlátnak ütközött.

A mögötte haladó busz sofőrje bár hirtelen balra kormányozta a buszt, de nem tudta elkerülni az ütközést. Nagy sebessége és az út állapota miatt a busz bal oldalával a vádlott autójának, majd a bal oldalon található szalagkorlátnak ütközött, ami megbillentette a buszt és az a bal oldalára borult.

A két jármű ütközését követően az autópályán közlekedő járművek közül több is a baleset helyszínére ért, melyek legtöbbje már nem tudott időben megállni, hogy elkerüljék a további ütközéseket, így azok többszörösen egymásba sodródtak.

A baleset következtében 5 személy életét vesztette, 8 - 8 személy maradandó fogyatékosságot, illetve 8 napon túl gyógyuló sérüléseket, míg 21 személy könnyebb sérüléseket szenvedett.

A bizonyítási eljárás befejezése nem várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Balogh Adrienn

sajtószóvivő

46/815-385• 30/696-3810

baloghadri@miskolcit.birosag.hu

Eljáró bíróság: