Óvatlanul gyújtott gyertyát, mely felesége halálát okozta

Tárgyalás időpontja: 
2020. február 17., hétfő 08.00
Ügy tárgya: 
gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége
Ügyszám: 
9.B.62/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
3525 Miskolc, Dózsa György út 4.
Tárgyaló: 
I./113.sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Miskolci Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint a vádlott és felesége, a néhai sértett egy borsodi kistelepülésen éltek egy házban, de külön lakrészen. A sértett nehezen mozgott, beteges volt, így a vádlott gondozta. Nehéz anyagi körülményeik miatt előfordult, hogy esténként gyertyával világítottak.

2018 szeptemberének egyik estéjén a vádlott két gyertyát gyújtott meg felesége lakrészében, viaszt csepegtetett a linóleummal borított ablakpárkányra és abba helyezte bele azokat, majd elment lefeküdni saját szobájába. A gyertya alatti éghető anyagok azonban meggyulladtak. A lassú égési folyamat közben sok füst keletkezett. Miután a sértett felébredt, próbált kimenekülni, de csak az ajtóig jutott és a füst belélegezése miatt eszméletét vesztette.

A vádlott éjjel ébredt fel a füstszagra, átment a feleségéhez, ahol eszméletlen állapotban a földön találta. Azonnal kivitte a levegőre, a tüzet eloltotta és értesítette a mentőket, tűzoltókat. A sértett azonban a szén-monoxid mérgezés következtében életét vesztette.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Egyéb információ: 

dr. Balogh Adrienn

sajtószóvivő

46/815-385• 30/696-3810

baloghadri@miskolcit.birosag.hu

Eljáró bíróság: