Vascsővel verték meg szomszédjukat

Tárgyalás időpontja: 
2020. március 2., hétfő 08.00
Ügy tárgya: 
életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
9.B.68/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
3525 Miskolc, Dózsa György út 4.
Tárgyaló: 
I./113. sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a törvényszék annak a két férfinak a büntetőügyében, akik a vád szerint Nyékládházán szomszédaikra támadtak 2017 novemberében, miután egyikük építőanyagot lopott tőlük.

A rendelkezésre álló adatok szerint az I. rendű vádlott építőanyagot vásárolt háza felújításához, melyet az utcára pakolt, majd megkérte fiát, a II. rendű vádlottat, hogy minél előbb vigye be azokat az udvarra. A vádlottak szomszédságában lakó férfi még aznap magához vett néhány tetőlecet és trapéz lemezt mintegy 80.000.- forint értékben. Mikor a vádlottak észrevették, hogy hiányzik az építőanyagból, elindultak azt megkeresni.

A sértettek házánál a késői éjszakai órákban jelentek meg és mivel a kiabálásukra senki nem jött ki, bementek az udvarra, ahol megtalálták az elvett építőanyagot. Ekkor a vádlottak már a bejárati ajtón kezdtek dörömbölni, mire a sértettek kijöttek, akik tagadták a lopás elkövetését és az ingatlan elhagyására szólították fel a két férfit. Eközben az I. rendű vádlott telefonon kért segítséget a rendőrségtől. A vádlottak és a sértettek között szóváltás és dulakodás alakult ki, melynek során a II. rendű vádlott felkapott a földről egy több mint 5 kg tömegű vascsövet, és édesapja biztatására ütni kezdte a sértetteket. Ennek következtében egyikük életveszélyes koponyacsonttörést, míg másikuk 8 napon belül gyógyuló fejsérülést szenvedett.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Balogh Adrienn

sajtószóvivő

46/815-385• 30/696-3810

baloghadri@miskolcit.birosag.hu

Eljáró bíróság: